آشنایی با کلاچ خودرو و نحوه عملکرد آن | امداد خودرو 747


آشنایی با کلاچ خودرو و نحوه عملکرد آن
کلاچ وسیله مکانیکی خودرو می باشد که برای انتقال نیرو از آن استفاده می شود. این انتقال نیرو از قسمت مولد نیرو به قسمتی دیگر یعنی دستگاه انتقال نیرو انجام پیدا می کند. در واقع کلاچ خودرو همیشه درگیر نیست و می تواند آزاد باشد. کاربرد کلاچ ها جایی است که کنترل انتقال نیرو و یا حرکت نیاز باشد. به عنوان مثال، در پیچ گوشتی های الکتریکی میزان نیروی لازم برای باز کردن پیچ ها توسط کلاچ منتقل می شود و یا در اتومبیل ها کلاچ وظیفه کنترل انتقال نیرو را به چرخ ها داشته.
در واقع کلاچ قطعه ای است رابط موتور و گیربکس. این قطعه امکان برقراری اتصال بین موتور و گیربکس و قطع این اتصال را در مواقع مختلف ایجاد می‌کند. کارایی اصلی کلاچ انتقال نیرو و کنترل این انتقال می باشد. بنابراین کلاچ هم‌ زمان میزان انتقال نیرو و زمان آن را نیز تنظیم می‌ کند.
نحوه عملکرد کلاچ 
اساس فیزیکی کلاچ‌ ها بر اصطکاک استوار می باشد. در حقیقت نیروی اصطکاک ایستایی صفحه کلاچ باعث قطع و وصل انتقال گشتاور از پیشرانه به جعبه‌ دنده می‌ شود. نیروی اصطکاک ناشی از تماس دیسک کلاچ با چرخ طیار، گرما تولید می کند و در شرایط بحرانی باعث سوختن صفحه می شود. برای حل این مشکل، مهندسان کلاچ‌ هایی طراحی کرده‌اند که در روغن غوطه‌ور هستند. معمولا این کلاچ‌ها در محفظه‌ ی پیشرانه قرار می‌ گیرند تا توسط روغن موتور عمل خنک‌ سازی صورت پذیرد تا گرمای ناشی از اصطکاک را از طریق روغن دفع کنند.
به این نوع کلاچ ها کلاچ خیس گفته می شود که به‌ جای یک، از چند صفحه کلاچ که روی یکدیگر نصب شده‌اند، بهره می‌ برند. در حالت کلی این کلاچ‌ ها بازده کم‌ تری نسبت به کلاچ‌ های خشک یا معمولی دارند، اما فضای کم‌ تری را اشغال می‌ کنند و به همین دلیل بیش‌ تر در موتورسیکلت‌ ها استفاده می‌ شوند.

بدودن دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع ☎️